среда, 31. јануар 2018.

Upoređivanje sa drugom decom

Svaka osoba je jedinstvena,
zato se međusobno ne mogu porediti!


   "Kako je on to magao da uradi, a ti nisi?" 
"Kako je ona mogla to da nauči, a ti ne?"

                Da vas šef ovako poredi sa kolegama, kako biste se osećali? Još ako se doda neka pogrdna reč...Verujem da biste se osećali manje vrednim, poniženi,... Zašto onda to radite svojoj deci?

                 Ako upoređujete svoje dete sa drugim detetom, prvo sebe uporedite sa roditeljima tog deteta. Pogledajte gde grešite, šta možete da poboljšate,... Ali pre svega, da li posedujete iste osobine, kvalitete, sposobnosti,... Naravno, da ne! Svi smo mi jedinke za sebe, kao i naša deca. Svako od nas treba da uoči sopstvene potencijale i da se trudi da napreduje. Tako je i sa decom. Pomozite im da napreduju, da se menjaju na bolje, da se razvijaju,...Ali u odnosu na sebe, ne na druge. Ako insistirate da ga upoređujete sa istim detetom, vaše dete će ga gledati sa mržnjom, jer vi smatrate drugo dete boljim i da zbog njega ne vredi dovoljno. Ovako neće uspeti da motivišete dete da se razvija na bolje,već ćete mu uništiti samopouzdanje i volju za napretkom.

                Svako dete poseduje psihičke i fizičke sposobnosti. One određuju brzinu razvoja deteta. Vaša uloga je da mu pomognete u tom procesu. Naći način, koji detetu najviše prija, brzinu koja mu je potrebna da savlada određene stvari, pružiti mu strpljenje i podršku.

                 Svi imamo oblast koju volimo, za koju smo talentovani i u kojoj postižemo uspeh bez prevelikog napora. Isto tako i oblast, koja nam ne ide od ruke. Nismo superiona bića, koja briliraju na svakom polju. To važi i za vaše dete.

                  Vaš zadatak je da uočite interesovanja vašeg deteta, da ga podržite u tome i pomognete da se razvija na bolje. A šta ćemo sa onim što mu zadaje muke? Tu ste mu najpotrebniji. Nemojte pred njega postavljati prevelike ciljeve, upoređivati sa drugima. Već zajedničkim snagama idite korak po korak. Upoređujte ga sa njegovim trudom i napretkom, sa onim što dete može danas, a nije moglo juče. Ukažite mu na to i pohvalite ga. To će mu dati snagu da nastavi, to će ga motivisati.


Нема коментара:

Постави коментар