среда, 31. јануар 2018.

Briga u roditeljstvu

Više od 90% stvari o kojima smo brinuli,

nije se dogodilo!


              U roditeljstvu je veoma prisutna briga, jer roditelji osećaju da nežno biće zavisi od njih i da treba da ga zaštite, sačuvaju od loših stvari koje mogu da mu se dogode. Normalno je prisustvo tog osećaja kod roditelja.

                Problem nastaje, kada svoje strepnje i strahove prenesete na dete. To će ga sputavati u životu. Stvoriće mu "kočnice"  koje će mu odmoći. Kada vas preplavi briga, zastanite, udahnite duboko i shvatite da se taj scenario odvija u vašoj glavi. To nije realnost vašeg deteta.

               Evo primera da lakše razumete. Dete izađe da se igra sa drugarima, a roditelj ostane u kući i krene da razmišlja o negativnim stvarima, koje mogu da mu se dese. U glavi krene da konstruiše događaje, svaki lošiji od prethodnog. Poćinje da ga boli glavi i srce mu ubrzano lupa, uznemiren toliko da je izgubio kontrolu nad sobom. 

               Kada vas preplave ovakve misli, samo se prisetite trenutaka, kada ste se igrali bezbrižno, omiljenih igra sa svojim drugovima. Setite se kako ste se tada osećali, koliko ste se smejali i uživali u svakom trenutku. Kada vam dete ne dodje na vreme iz škole, ne znači da mu se nešto loše dogodilo. Možda ih je učiteljica zadržala, možda samo sporije hoda sa svojim drugovima, kako bi što više vremena proveo zabavljajući se sa njima. Ne morate odmah da pomislite da mu je život ugrožen.

               A sada kažite sebi: "MOJE DETE UŽIVA! SA OSMEHOM NA LICU, VRATIĆE SE KUĆI." U ovakvim situacijama, kada osetite da vas briga uzima pod svoje, da vam truje um i stvara osećaj uznemirenosti, izgovarajte ovo dok ne poverujete, dok ne smirite sebe. Setite se koliko puta ste loše scenarije doživeli u vašoj glavi, a to se nije dogodilo u realnosti, hvala Bogu. Zahvalite se na tome i zbog vašeg deteta i sebe, očistite um od loših misli. Ako već mislite, neka to budu pozitivne misli.

               Verujem da ne želite da mu život prođe u strahu i paranoji, već u sreći i radosti. Zato svoj um ispunite lepim scenarijima u kojima je vaše dete glavni akter. I to vreme, kada ste odvojeni, iskoristite da učinite nešto lepo za sebe. Potrudite se da uradite nešto zanimljivo, kreativno, inspirativno, što ćete podeliti sa detetom kada se vrati. Razgovarajte o lepim iskustvima i događajima, koje ste doživeli dok ste bili razdvojeni. A brigu...nju ostavite nekom drugom, ko misli da će mu doneti dobro i ulepšati dan. 

Vi izaberite da vam osmeh vašeg deteta ulepša dan.


Нема коментара:

Постави коментар