среда, 17. јануар 2018.

Porodični rituali

Uspomene iz detinjstva
 nam iznova greju srca!


              Posebno mesto u srcu svakog čoveka, zauzimaju uspomene iz najranijeg životnog doba. Svako okupljanje porodice, rodjaka, prijatelja,...ostaje u sećanju i izaziva prijatne emocije.

              Veoma je važno da svom detetu priuštite isto. Razmislite kako biste mogli da provodite slobodno vreme. Postarajte se da cela porodica bude na okupu i da svi učestvuju u zajedničkim aktivnosttima. Na vama je da odlučite da li će to biti svakoga dana ili za vreme vikenda. Bitno je da kvalitetno provedete vreme zajedno, da dete oseti prisustvo porodice, da se oseti kao ravnopravni član porodice, da oseti pripadnost.

             Organizujte aktivnosti u kojima ćete svi uzivati, koje će izmamiti osmeh na vašim licima i ispuniti vam srca. Imajte na umu da će se dete toga sećati kad odraste i prepričavati svojoj deci. Roditelji danas imaju malo slobodnog vremena, ali i to malo treba posvetiti deci, koja žude za malo neznosti i paznje.

             Ukoliko ne možete da osmislite, prisetiti se vašeg detinjstva, šta je vama ostalo u lepom sećanju, šta ste voleli da radite sa vašim roditeljima, braćom, sestrama,...  Popodnevna šetnja, odlazak u park, pokretna igra u kojoj ćete svi učestvovati, društvena igra u dnevnoj sobi,... Za sve ovo ne treba ništa materijalno. Samo vašoj deci treba da podarite ono što im je najvaznije: vaše vreme i paznju.

             Jedan zajednički obrok u toku dana, koji je začinjen osmehom, toplim pogledima, lepim pričama, je dovoljan da "nahrani" celu porodicu. Samo spremanje obroka može biti interesantno, samo ga "začinite" igrom, koja vam prija i ne zaboravite da dodate mnogo osmeha.

              Odlazak u vrtić ili školu, na trening, može biti vrlo zanimljiv, samo treba biti malo maštovit. Možete igrati neke jezičke igre i to vreme iskoristiti za razvoj govora deteta. Zagonetke, pitalice, asocijacije,...iznova su zanimljive, jer su stalno drugačije i efikasne, jer razvijaju dečji intelekt.

               Nemojte da zaboravite da promatrate decu. Njihov osmeh treba da vam bude najbitniji. Svaki lep trenutak im ostaje u sećanju. Potrudite se da ih ima mnogo vise nego neprijatnih. Najvažniji životni cilj svakog roditelja treba da bude odgajanje radosnog deteta, jer samo ono može da vam ispuni život iskrenim emocijama. Zato uvek nadjite vremena za vaše dete, pokažite mu da ga volite i da ste prisutni u njegovom životu.
                 

Нема коментара:

Постави коментар