среда, 27. децембар 2017.

Budete svesni reči koje izgovarate pred decom

  Reči imaju moć i težinu!



                 Moramo biti svesni reči koje izgovaramo i kakvu poruku šaljemo našoj deci. Da naučimo dobro da razmislimo kakvu cemo emociju izazvati kod dece. Reči imaju moć da ohrabre, ali i da obeshrabre. Takođe, mogu izazvati mržnju, ali i osećanje razumevanja i podrške. Mi biramo kako će se naše voljeno biće osećati.

                 Ukoliko se dogodi da ste razočarani, stanite i razmislite, pre nego što izgovorite. U naletu besa, čovek je u stanju da preuveličava stvari, na osnovu toga, kaže i ono što ne misli. Dete to ne može da zna. Već pamti izgovorene reči i ponašanje, koje zatim povezuje sa tom situacijom.

                 Ukoliko vas naljuti neka osoba, dete oseća vašu povređenost i staje na vašu stranu, bez objektivno sagledane situacije. Neminovno, stvara averziju prema toj osobi. Ali šta će se dogotiti, ako ste vi imali loš dan i izazvali sukob? Objektivno, dete treba biti ljuto na vas i osuditi vaše ponašanje.

                 Detetu treba dozvoliti da na osnovu ličnog iskustva, donosi zaključke, a ne na osnovu vašeg. Ne možeti vi bolje znati od njega kako se njegovi drugovi ophode prema njemu, kada vi niste prisutni. Roditelji često sugerišu svojoj deci sa kim će se družiti, iako onu tu decu nisu upoznali. Već zaključke donose na osnovu priča koje čuju od drugih ili na osnovu roditelja te dece. Roditelji znaju da kazu: "Nemoj da se druži sa njim. Njegova porodica je siromašna." ili "Njena majka se bavi tim poslom, kloni se nje." Kada izgovorite ovakve reči, koje se odnose na ljude iz vaše blizine, budite sigurni da ćete promeniti način na koji ih gleda vaše dete. Svakako, postoje situacije u kojima roditelji treba da usmere svoje dete, ali dozvolite im da i oni iznesu utiske o toj osobi. Možda ćete čuti nešto o toj osobi, što niste znali ili je dete videlo, ono što vi niste.

                Neka samo odluči da li mu nečije prisustvo prija ili ne. Kod dece je veoma izražen instikt i bolje procenjuju ljude. Odrasli u procenjivanju znaju da pogreše, jer se rukovode tuđim iskustvom vezanim za tu osobu, nekim svojim ličnim nezadovoljstvima, koje pripisuje toj osobi,... Dok deca idu čistim srcem i važno im je samo kako se oni osećaju u blizini tih ljudi.

Jedna od situacija gde roditelji nekontrolisano izgovaraju reči, kojima daju loš primer, su izjave to pitanju jela. Roditelji, pred decom, znaju da kažu: "Ja to ne volim da jedem", "To je odvratno", "Ne jedem to, jer smrdi"... Ovo ponašanje je neprimereno. Ovakve reče ne treba nikada izgovarati, pogotovo kada je hrana u pitanju.  Ako vam nešto ne prija, sačuvajte to za sebe. Dozvolite svom detetu da proba i sam odluči. Nekulturno je, kada dođete kod nekoga u goste, on vas posluži, a vaše dece kaže da je to "bljak", "fuj",... U takvoj situaciji neće biti prijatno ni domaćinima, ni vama. Ne zaboravite da ste vi odgovorni za ponašanje vaše dece i zapitajte se kakav ste im primer dali svojim ophošenjem. Naučite ga da se zahvali i lepim rečima kaže da nešto ne želi da pojede.

             Vazno je misliti i na osećanja drugih ljudi. Reči znaju da povrede i zabole više od fizičkog bola. Kada god ste u prilici, uputite ljudima lepu reč. Dete će usvojiti takav način ponašalja. Bićete ponosti, kada reči vašeg deteta izmame osmeh na vaše lice, ali i na lice drugih osoba.


  Četiri najvažnije male reči

Četiri najvažnije
male reči,
lako je od srca
iskreno reći!

One su samo
zato male
da bi u dečje
srce stale.

Dobrog su srca
najbolji gosti:
MOLIM, HVALA,
IZVOLI, OPROSTI.



                                                                  Aleksandar Kalmar


           Dragi roditelji, neka ove četiri male reči zauvek budu u srcima vas i vaše dece. Ne zaboravite: REČI MOGU IZMAMITI OSMEH NA NEČIJE LICE ILI DONETI SUZE U NEČIJE OČI!

Нема коментара:

Постави коментар