субота, 6. октобар 2018.

Kako da svom detetu olakšate boravak u vrtiću

Pomoziti svom detetu da zavoli vrtić




              Susret sa novom sredinom može biti traumatično iskustvo ili nešto čega ćemo se sećati sa osmehom na licu. Prilikom tog prvog susreta, na naš doživljaj te sutuacije utiču priče, koje smo čuli o tome. Doživljaju drugih ljudi nam kreiraju sliku o nečemu nepoznatom i nesvesno izazivaju dobru ili lošu emociju, zavisno od priče koju su nam ispričali.

               Zato je važno da dete pripremite za polazak u vrtić. Potrebno je da duži vremenski period pričate o onome što ga tamo očekuje. Nije dovoljno da mu nekoliko puta pre polaska kažete da je tamo lepo i da to pozitivno utiče na njegov utisak o vrtiću. Najbolje bi bilo da o svemu što se događa u toj vaspitno-obrazovnoj ustanovi razgovarate sa svojim detetom. Način na koji ćete mu govoriti o svemu tome, na njega će ostaviti veliki utisak.

               Kada dete polazi u vrtić, veoma je vazno da mu objasnite zbog čega će morati da boravi u nepoznatoj prostoriji sa decom, odvojen od Vas. Deca su razumna bića i ako im kažete da idu u vrtić zbog toga što Vi radite i ne mogu sama da brinu o sebi dok ste Vi na poslu, da su bake i deke zauzete svojim obavezama i da ne mogu da ih čuvaju ili bilo koji drugi razlog. Deca će razumeti da za njihovo dobro ih ostavljate negde gde će im biti pružena briga i sve ostalo što im je neophodno dok su odvojena od Vas. Recite im i da će biti mnogo dece sa kojom će se družiti, deliti igračke, zajedno jesti i spavati, ali i da će neko od te dece plakati, jer je tužno zbog toga što mu roditelji nisu prisutni. Jedan od najvećih šokova detetu je susret sa vrtićem prvog dana u kom deca plaču i ono zbunjeno stoji i razmišlja šta li im to rade, pa su svi uplakani. Ali kada zna da je razlog tuga zbog razdvajanja od roditelja, onda može da ih razume i uteši. Da, da ih uteši. Oni međusobno komuniciraju, kao i odrasli, razumeju jedni druge i dele savete kako bi se nešto lakše prebrodilo. 

               Još jedna bitna stvar, nemojte ih lagati da ćete se vratiti za 10-20 minuta. Iako, kod mlađe dece nije razvijen pojam o vremenu, oni na osnovu količine aktivnosti koje se dese u toku dana, mogu da procene da li negde boravili dugo ili kratko. Ako već želite da mu date neku smernicu, neka to bude neka aktivnost u vrtiću posle koje čete doći npr. posle ručka,posle spavanja,... Nemojte mu obećavati, ako niste sigurni da ćete do tada stići. Oni će se osećati loše, zato što odmah pomisle da ste ih zaboravili i da će ostati u vrtiću, jer se niste pojavili do tog trenutka. Deca tek u starijim vaspitnim grupama gube taj strah da će biti zaboravljena od strane roditelja. Zato im stalno govorite kako ćete doći po njih, kao i prethodnih dana i da stalno mislite na njih dok ste razdvojeni. To će im mnogo značiti.

             Na kraju, najvažnija stvar- Vaš stav o vrtiću i vaspitačima. Vrtić je mesto puno ljubavi, razumevanja i pažnje, ne samo usmereno prema deci, već i prema roditeljima. Poželjno je da to bude obostrano. Imajte razumevanja da u toj velikoj kući boravi mnogo dece, kojoj se treba podjednako posvetiti. Nemojte biti sebični i misliti samo na svoje dete. Mislite o svom detetu, kao biću, koje boravi u kolektivu gde postoje interni dogovori i pravila koja doprinose stvaranju prijatne atmosfere. Npr Roditelj kaže detetu da ne treba da spava. To dete onda za vreme spavanja, pravi buku i onemogućava drugoj deci, kojoj je potreban san, da se odmore. Ili da ne učestvuje u aktivnostima, a ono koristi taj trenutak da sabotira i decu i vaspitača u vaspitnom-obrazovnom radu. U ovakvim i sličnim situacijama samo je jedno dete na dobitku, dok ostala deca ispaštaju. Smatrajući ovo ispravnim postupkom, samo svom detetu nanosite štetu. Kolektiv ga neće prihvatiti, jer deca ne žele da doživljavaju neprijatnosti. Pogotovo od svojih vršnjaka.

            Takođe, Vaš stav o vaspitačima je veoma značajan. To su osobe koje ostavljaju veliki pečat na naš život. Njihovi postupci i mišljenje o nama ostavljaju dubok trag. Zbog toga se, Vi kao roditelji, podrudite da Vašem detetu taj odnos ostane u lepom sećanju. U današnje vreme, oni provode više vremena sa decom, nego roditelji. Nažalost, bolje ih i poznaju. Roditelji greše kada u prisustvu dece komentarišu postupke vaspitača, nazivajući ih pogrdnim imenima. Kakvu sliku stvarate detetu o osobama, kojima ste ga poverili dok ste Vi odsutni? Da li to Vašem detetu može doneti dobro ili loše? Ako se sa nepoštovanjem ophodite prema njima, razmislite šta Vi i Vaše dete dobijate za uzvrat.

             Pre svakog napada na njih, dobro razmislite kako će se sve to odraziti na Vaše dete i da li je vredno toga. Imajte na umu da će detetu biti prijatnije, ako pokažete malo više razumevanja i postovanja. Ne treba da spustite kriteriju i opravdavate sve postupke. Ali ako možete da reagujete bez napada, sa predlogom za poboljšanje, Vašem detetu će doneti samo dobrobit. Naučite svoju decu da u njima vide osobe, koje su tu za njih. Potrudite se da dete sa njima izgradi odnos, koji se zasniva na poverenju i poštovanju. Naučite ga da im se obraća. Da im kaže, ako mu nešto ne prija, ako ga nešto boli, da postavi pitanje u vezi nečega što ga muči, da potraži zagrljaj kada mu je potreban.

             Mnogi roditelji ne znaju da se deca baš njima požale za sve ono što se dešava u njihovim porodicema i da od njih dobijaju reći utehe. Vaše dete zajedno sa njima i ostalom decom čine veliku porodicu u kojoj ima i ljubavi i nesuglasica, svađa i mirenja,... Sve ono što postoji u svakoj porodici. Ako možete, pomozite mu da sa sobom ponese lepe uspomene iz vrtića. Ako ne možete,nemojte mu ni odmagati svojim postupcima i stavovima. Sigurno će se bolje snaći sam, prateći svoj osećaj.

"Uživanje u gledanju dečije lepote i sreće,
 čini da moje srce bude preveliko za telo."





Нема коментара:

Постави коментар