четвртак, 3. мај 2018.

Razvijanje samopouzdanja kod dece

Čarolija nastaje kada veruješ u sebe!




              Pozitivno vrednovanje sebe i verovanje u sopstvene mogućnosti i sposobnosti imaju veliku ulogu u životu svakog čoveka. Deca koja imaju samopouzdanja se ne libe da probaju nove stvari, da istražuju, da preuzimaju inicijativu, pa i da pogreše, jer veruju u sebe i znaju da će im trud doneti samo dobre stvari koje će im koristiti u daljem životu. Dok deca sa niskim samopouzdanjem ne preuzimaju inicijativu, oslanjaju se na druge i teško prihvataju kritike na svoj račun. Zbog svog lošeg mišljenja o sebi, sa poteškoćama se nose sa svakodnevnim izazovima. Neuspehe teško podnose i shvataju ih tragično.

              Dobra vest je da samopouzdanje nije urođena osobina. Ono se stiče vremenom. Na samopouzdanje značajno utiče okolina i mišljenje drugih. Ovde nastupate Vi, dragi roditelji. Sliku o sebi, svojim kvalitetima, sposobnostima, izgledu prvo dobija od Vas. Vi ste njegovo "ogledalo". Način na koji mu iskazujete ljubav, na koji ga kritikujete i hvalite ima značajnu ulogu. Vaš zadatak je da prihvatite svoje dete sa svim njegovim odlikama ličnosti i da ga zavolite , ali i da mu pomognete da upozna i zavoli sebe. 

              Roditelji greše kada, po svaku cenu, žele da promene određene osobine svog deteta, koje smatraju da će mu odmoći u životu. Zatim mu govore kako zbog toga nešto neće moći da uradi, da postigne, kako je zbog toga lošiji od drugih i na taj način mu kreiraju uverenje da manje vredi, da nije dovoljno sposobno, što direktno utiče na razvoj njegovog samopouzdanja.

              Deci je u prirodi da istražuju, da po prvi put urade nešto, ali tu često nastaje problem, jer roditelji znaju da kažu: "Nisi to dobro uradio. Ne radi se to tako. Nemoj ni da pokušavaš, još si mali za to." Umesto da pohvale njegovu inicijativu, njegovu želju da sazna i nauči nešto novo, dete dobija niz uvreda, koje utiču na njegovu sliku o sebi.

                Pokažite detetu da imate poverenje u njega i njegove sposobnosti. I kada nešto ne uspe da uradi, ohrabrite ga da pokuša ponovo. Naučite ga da iznova pokušava, jer će mu to doneti uspeh na svim životnim poljima. Samim tim izrašće u osobu, koja neće tako lako odustajati, u osobu koja će se boriti za ono što želi, što je čini srećnom, bezobzira na trenutni neuspeh. Ako dete usvoji da na neuspeh gleda kao na motivaciju da se poboljša, da se potrudi vise, kako bi postigao ono što želi, onda će biti osoba koja će hrabro koračati kroz život sa osmehom na licu i verom u sebe.

                  Zašto je važno da se roditelji ovoliko posvete razvoju samopouzdanja svoje dece? Zato što vreme u kome deca danas odrastaju je znatno drugačije i surovije po mnogim parametrima. U modernom svetu, preko medija i društvenih mreža, plasiraju se norme i kalupi u koje treba da se uklopiš. Zato svaka različitost u odnosu na okolinu, može prestavljati ozbiljan problem za decu koja rastu i formiraju svoju ličnosti u takvom okruženju. Vrlo često se deca suočavaju sa sudom svojih vršnjaka. Kako Vi možete da mu pomognete u situaciji kada mu kažu da je ružan, glup, smotan, debeo,...? Recite mu da je super,takav kakav jeste. Ako Vam kaže da to mislite zato što ste njegovi majka ili otac, odgovorite:"Zar moje mišljenje ne vredi? Upravo zbog toga vredi, jer te poznajem najbolje."

                  Samopouzdanje ne gradi time da nam svi govore kako smo najbolji, a da znamo da sve glumimo kako bi nas prihvatili. Samopouzdanje ne gradimo time da smo uvek u pravu, nego time da se ne bojimo pogrešiti. Biti najbolji znači biti ono što jesi, trudeći se  da izvučeš svoj maksimum iz sebe. Nije potrebno da te prihvati okolina, već da ti prihvatiš i zavoliš sebe.

Pričajte sa svojom decom kao da su najmudrija, najbolja, najlepša i najčarobnija bića na Zemlji, jer ono u šta veruju, to će i postati!


Нема коментара:

Постави коментар