уторак, 24. април 2018.

Važnost materijalnih stvari u odrastanju

Deci vaš poslovni uspeh ne znači ništa.Ona žele roditelje i svejedno im je da li ste poznata glumica, direktorka banke ili domaćica.

             

               Deci nije bitna raznovrsnost i količina hrane koja je na stolu. Bitno im je ko sa njima sedi za stolom. Nije im bitno koliko igračka košta,već ko se sa njima igra. Ako mislite da ćete sreću i ljubav svoje dece "kupiti" materijalnim stvarima. Grešite! Ni vama, ni detetu novac ne može pružiti sreću, ljubav, radost,... Ali zato može zagrljaj, poljubac, osmeh,...
                
                 Roditelji, koji se odluče da svoj život posvete karijeri, kako bi svom detetu pružili bolji život, treba prvo da shvate šta je potrebno detetu za srećno detinjstvo. Vaše prisustvo niko i ništa ne može da zameni. Zarađujete i plaćate osobu da vam čuva dete od jutra do mraka, a vi u toku dana nemate da mu pružiti ni pola sata svog vremena. Da li smatrate da joj ta osoba može pružiti ljubav i toplinu, koja mu je neophodna?

                  Dete, vremenom, zbog nedostatka roditeljske ljubavi, gubi samopouzdanje. Oseća se odbačenim. Preskupa igračka mu ne može zameni poljubac i zagrljaj roditelja. Željan roditelja, počinje da privlači njihovu pažnju. U početku to mogu biti pozitivni gestovi. Ali kada su roditelji preokupirani svojim poslovnim obavezama, tome ne pridaju značaj. Pošto su deca inteligentna bića, ona to primećuju i traže drugi način, kojim bi to ostvarili. Poznato je da, u većini slučajeva, roditelji primećuju kada deca naprave neku štetu, kada se ne primereno ponašaju na javnim mestima,... Onda reaguju i to na neprimeren način (grde dete, tuku ga,..). Zatim sledi kazna. Oduzimanje stvari koje voli. Znajte, to ga ne boli. Boli ga još jedno odbacivanje osoba, koje voli najviše na svetu, osećaj da je odbačen i sam. Traži krivca u sebi. Problem nastaje kada zbog "mrvica" ljubavi, koje mogu da budu neiskrene, prihvata i grčevito se vezuje za ljude, koji nemaju dobru nameru. Za ljude koji od njega žele materijalne stvari, ne obazirući se na njegova osećanja. Veliki broj ljudi, koji ovo dožive, budu razočarani u svet u kome  žive, u ljude, koji ga okružuju,... Budu razočarani u sebe! Nažalost, želeći da ublaže duševni bol, odaju se porocima.

                Zato je važno da napravite balans između poslovnog i privatnog života. Kada ste na poslu, fokusirajte se na poslovne obaveze i maksimalno se posvetite, kako ih ne biste donosili u vaš dom. Tako ćete imati više vremena, koje možete kvalitetno da iskoristite sa vašom porodicom. Vreme koje ćete posvetiti jedni drugima i ispuniti ga divnim emocijama. Ne zaboravite da živimo u materijalnom svetu i veoma je značajno negovati plamenite osobine, koje svaki čovek poseduje, samo su potisnute, kako bi se bolje uklopio u taj svet. Biti saosećajan čovek, koji ima emocije i iskazuje ih, nije sramota. Naprotiv, može biti velika prednost u odnosu na ostale. Ulažite u duhovni razvoj svoje dece, jer je sve materijalno prolazno i prazno.


Нема коментара:

Постави коментар