петак, 26. јул 2019.

Predrasude o interesovanjima i željama dece

Strah može da bude najveći neprijatelj sreće!


       Roditelji, vođeni brigom i strahom za budućnost svoje dece, utiču na njihove izbore. Smatraju da ako dete sluša određenu vrstu muzike, postaće narkoman, jer ljude koji vole taj žanr "bije" takav glas 
ili ako igra video igrice, postaće nasilnik, koji ide ulicom i maltretira ljude. 

       Ne treba biti sklon generalizaciji i etiketiranju osoba na osnovu njihovih hobija, interesovanja, sklonosti prema određenim stvarima. Svako ima sopstveni doživljaj muzike, filma, knjige,... Kod svake osobe se "probudi" drugačija emocija. Kada vidite da Vaše dete pokazuje interesovanje prema nečemu, posmatrajte ga. Vidite kako se oseća, koliko vremena i truda ulaže. Ako to radi srcem i ako ne primećujete nepoželjno ponašanje deteta, budite mu podrška. 

       Briga može biti izazvana neznanjem. Razgovarajte, postavite mu pitanja o stvarima koje vam nisu jasne, dopustite mu da Vam prenese svoju emociju, impresiju,... Budite otvoreni za nova saznanja. I tada ćete ga razumeti. Iskreni budite i recite mu strahove, mišljenje i dozvolite mu da Vam pomogne u razumevanju. Roditelji ponekad ishitreno donose zaključke, odbijaju mogućnost da ih sopstvena deca nauče nečemu, misleći da su oni stariji i pametniji. Što često nije tačno, jer što je osoba mlađa, veću želju ima da istražuje, ispituje, saznaje nove stvari, prikuplja nove informacije. Dete uči od roditelja, ali i roditelj od deteta. Zato svoj ego stavite po strani i pažljivo saslušajte šta dete ima da Vam kaže.

        Kada razumete motiv Vašeg deteta, njegovu želju za nečim, lakše ćete prihvatiti i podržati ga da istraje u onome što ga čini srećnim. Ne zaboravite, pojedinim ljudima je hobi postao posao i beskrajno uživaju u tome. Dok su se drugi odrekli svog hobija zbog straha, koji im je usađen u detinjstvu, da se od toga ne može živeti. Na Vama je da odlučite iz koje perspektive ćete sagledati stvari i doneti sud o nečemu. 

Od dece se može mnogo naučiti! Pre svega, kako roditi stvari iz čiste ljubavi, gde interes ne postoji.

Нема коментара:

Постави коментар