четвртак, 27. јун 2019.

Koliko Vam je važna sreća Vašeg deteta

Mnogi roditelji će da urade sve za svoju decu,
osim da ih puste da budu srećna.
          Svi misle da znaju šta je za nekoga dobro, šta će mu doneti mir i spokoj. Pogotovo roditelji. Gledajući iz svoje perspektive, savetuju decu, utiču na njihove odlukе poučeni ranijim iskustvima, namećujući im ciljeve, koji oni nisu ostvarili.  

           Postoje životni šabloni za koje se smatra da ćeš biti srećan, jedino ako ih osvariš određenim redosledom i to do određenog vremena(završiti fakultet, zaposliti se, venčati se, dobiti decu i to sve do 30 godina života, jer si posle "mator"). Ovo nije recept za srećan život! Sreća je stvar izbora. Kada ovo naučite i sebe i Vaše dete, živećete srećniji život. Sreća je i kada Vas pogrešan izbor dovede do pouke ili životne lekcije, koja će učiniti da postanete bolji čovek. Zato ih pustite da sami biraju i verujete da će ih njihovo srce odvesti na mesta gde će se osećati dobro. Čovek dok diše je živ i kada oseti potrebu nešto da uradi, tada je pravi trenutak, bezobzira koliko ima godina i šta drugi misli o njegovom izboru.

           Roditelji greše kada utiču na izbor profesije svog deteta. Misle da će im određeno zanimanje doneti više novca, ne razmišljajući koliko će im doneti zadovoljstva i sreće. Ni završen fakultet nije garancija uspešnog i srecnog života. Imate i ljude sa nižim stepenom obrazovanja, koji na posao odlaze i vraćaju se sa osmehom na licu, prateći svoj san, svoju pasiju, zarađujući na pošten i pristojan način. S' druge strane imate fakultetski obrazovane ljude, kojima su roditelji nametnuli njihovo buduće zvanje,koji su suštinski nesrećni, jer nisu pratili svoj san i interesovanja. Svakoga dana ići i raditi ono što ne volite, zarad toga da se zadovolje očekivanja roditelja, nije dobar izbor. Pre svega, nije dobar izbor takvih roditelja, koji to nameću deci. Nezadovoljstvo takvim životom, kad tad izađe na površinu, a tada se osoba oseća prazno i ljuto, prvenstveno na sebe, jer nije poslušala svoje srce, doživotno kriveći svoje roditelje za svoj život.

            Takođe, roditelji smatraju i da će bolje od svoje dece izabrati ljude, koji će ga okruživati tokom života, bili to prijatelji ili partneri. Jedina osoba, koja to može da uradi je samo dete. Ono najbolje zna kako i koliko ga cene kao osobu, sa kim mu je lepo da provodi vreme, sa kim se najviše smeje,... Vaše je da ga naučite da ne pristaje na ništa manje od onoga što ga čini srećnim i ispunjenim.

Uspešan i zadovoljan roditelj je onaj koji gleda u svoje dete,
koje sa osmehom na licu korača kroz život!Нема коментара:

Постави коментар